rozwiąż nierównośc
Robert: 0,5x2−√6x+3>0
25 sty 18:57
Basia: powinno być chyba raczej
0,5x2 − √6x + 3 > 0
a = 0,5 b= −√6 c=3
Δ itd.
25 sty 19:07
Robert: i nie wychodzi mi
25 sty 19:09
Robert: Δ=0
x
1=
√6
25 sty 19:11
Robert: a jak odpowiedz napisać?
25 sty 19:13
Bizon:
... a co oznacza to co policzyłeś
25 sty 19:14
Basia:

Δ = (−
√6)
2 − 4*0,5*3 = 6−6 = 0
parabola, ramiona do góry; wierzchołek W(
√6;0)
funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla każdego x∊ℛ\{
√6}
25 sty 19:18
Bizon:
25 sty 19:20
5-latek:

Taki bedzie wykres tej funkcji ale sprobuj narysowac sobie sam w zeszyccie i napisz
przedzialy w ktorych ta funkcja jest >0
Teraz sie zastanow jak bedzie dla wiecholka paraboli . zaznaczylem go na zielono
25 sty 19:23
5-latek: No to masz pelny wypas
25 sty 19:24
Robert: Dziękuje
25 sty 20:18