nierownosc z funkcja wykladnicza
roksana: − (3 * 2x) + 4x − 4 > 0
prosze o pomoc w rozwiazaniu
25 sty 18:33
pigor: ..., np. tak : stąd i wzorów Viete'a (w pamięci):
−(3*2x)+4x−4 >0 ⇔ 2
2x−3*2
x−4 >0 ⇔ (2
x)
2−3*2
x−4 >0 ⇔
⇔ (2
x−4)(2
x+1) >0 ⇔ 2
x−4 >0 ⇔ 2
x > 2
2 ⇔
x >2 ⇔
x∊(2;+∞).
25 sty 18:42
Basia:
4x − 3*2x − 4 >0
(22)x − 3*2x − 4 > 0
(2x)2 − 3*2x − 4 > 0
t = 2x
t>0
t2−3t−4>0
wiesz co dalej ?
25 sty 18:43
roksana: dziekuje WAM bardzo!
25 sty 18:43
roksana: potem, kiedy wychodzi mi t1=−1 i t2=4 to muszę je przyrównać do 2*x?
25 sty 18:47
roksana: 2x *
25 sty 18:47
Basia:
2x >0 więc równanie 2x = −1 nie ma rozwiązania
zostaje
2x = 4 = 22 stąd x=2
25 sty 18:49
roksana: Chyba już wiem

mając t1 i t2, wiem, że 2
x < −1 lub 2
x > 4 , pierwsza nierownosc − brak
rozwiazan, a druga x od 2 do nieskonczonosci, tak?
25 sty 18:49
roksana: dziekuje, milego wieczoru!
25 sty 18:50
Basia:
ma być nierówność więc masz tak
t∊(−∞; −1) odpada bo t>0
zostaje t∊(4;+∞) czyli
t>4
2x > 22
x > 2
x∊(2;+∞)
25 sty 18:52