Obliczyć pochodną i granicę, znaleźć estrema funkcji, zastosowanie całek
k.: 1. Obliczyć pochodną:
| | 4 | | 1 | | x | |
y= |
| * arctg[ |
| (2tg |
| + 1) ] − x |
| | √3 | | √3 | | 2 | |
2. Znaleźć ekstrema następujących funkcji i równania asymptot odpowiadających im krzywych:
| | 1 | | 1 | |
y= 2sin(x+ |
| π)cos(x− |
| π) |
| | 6 | | 3 | |
3. Obliczyć granicę:
| | (√ex − √e−x)2 | |
lim |
| |
| | x2 cosx | |
x→
∞
4. W jakim stosunku parabola y
2=2x dzieli pole koła x
2 + y
2 = 8 ?
5. Obliczyć objętość i pole powierzchni bryły utworzonej przez obrót dookoła osi Ox paraboli
3y − x
2 = 0, 0≤x≤1, wraz z rzędną końcową w punkcie x=1.