trojkat
zadanie: Podac wszystkie takie pary liczb naturalnych b<c, ze trójkat o bokach 20, b, c
jest prostokatny.
b =........................., c =......................... b =........................., c
=.........................
b =........................., c =......................... b =........................., c
=.........................
b =........................., c =.........................
?
400=(c−b)(c+b)
jak to szybko wyznaczyc?
25 sty 18:21
52: c−b=400 ∧ c+b=1
c−b=200 ∧ c+b=2
itd. a potem na odwrót... tak żeby b<c pamiętaj
25 sty 18:23
zadanie: dziekuje
25 sty 18:57
PW: To byłoby tylko częściowe rozwiązanie.
Przyjęcie, że 400=(c−b)(c+b) oznacza
202 = c2−b2
202+b2 = c2,
a więc założenie, że to bok o długości c jest przeciwprostokątną (najdłuższym bokiem).
Nie ma w treści zadania założenia, że c to długość przeciwprostokątnej. Równie dobrze
przeciwprostokątną może być bok o długości 20, gdy
b < c < 20.
Trzeba na wstępie napisać, dlaczego jest to niemożliwe albo znaleźć takie b,c , że b2+c2 = 20
(raczej to drugie, nieprawdaż?).
25 sty 19:36