całka
Artur: Nastepna całka ktorej nie kminie....
∫cos7xsinxdx
25 sty 18:07
pigor: ,,,,, nie żartuj;
niech cosx= t ⇒ sinxdx= dt ⇒ ∫cos7xsinxdx= ∫t7dt= 18t8= 18cos8x+C .
25 sty 18:22
Artur: No tak, ale pochodna z cosx, to −sinx to jakim cudem dt=sinxdx
25 sty 18:29
pigor: ..., przepraszam , jasne dołóż sobie znak minus , wtedy −sinxdx=dt ⇒ sinxdx= −dt
25 sty 18:31
Artur: ∫t
7*−(dt) przecież nie mogę skorzystać ze wzoru, bo w nim nie ma minusa
25 sty 18:34
pigor: ..., no nie

, mnożenie jest przemienne, a więc
...= −∫t
7dt= −
18t
8= ...
25 sty 18:37
Artur: Ok, dzięki wielkie rozwiałeś moje wątpliwości.
25 sty 18:38