Pole trapezu
ANIA : Krótsza podstawa trapezu ma długość 3√6 cm. Kąty przy tej podstawie mają miary 135 stopni i 60
stopni, a dłuższe ramie ma długość 18 cm. Oblicz pole tego trapezu.
Próbowałam rozwiązać to zadanie z zależności trójkąta 30, 45 i 60 stopni (albo można też z sin,
| | 9√2 + 6√6 | |
cos, tg i ctg) ale doszłam do tego że pole = |
| * 9√2, a w odpowiedziach ma |
| | 2 | |
wyjść 27(
√3+3) cm
2. Proszę o pomoc i dokładne wytłumaczenie bo nie bardzo wiem czy zrobiłam
to dobrze i czy ten mój wynik można doprowadzić do takiej postaci jak w odpowiedziach, a jeśli
tak to jak?
Alfa: Zakładam, że wszystko obliczyłaś dobrze, bo mi też wyszły takie same wyniki.
Czyli:
b = 3
√6 −> dane
a = h = 9
√2
Wydaje mi się, że pomyliłaś się jedynie podstawiając dane do wzoru:
| | 9√2 + 3√6 | | 81*2 + 27√12 | | 81*2 + 27*2√3 | |
P = |
| *9√2 = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
81 + 27
√3 = 27(3 +
√3)