Całka, pomocy !!! :(
Nati: Prosze o pomoc z całką:
Nie wiem jak to ugryźć
25 sty 17:41
Anka : Trzeba zastosować metodę przez podstawienie albo przez czesci
25 sty 17:51
Nati: Ale jak ? Przeciez to w tym wypadku nie ma sensu.. Myślę, że nalezy to zrobic jak calke
wymierna ale nie wiem jak sie do tego zabrac
25 sty 17:55
Nati: Proszę o pomoc, na prawde nie wiem jak to zrobić.
25 sty 18:07
Nati: Nie nic, trudno

Dziekuje za pomoc !
25 sty 18:25
pigor: | | A | | B | | C | |
..., np. tak : U{1}{x2(x+1)= |
| + |
| + |
| = i licz sobie A, B,C . |
| | x | | x2 | | x+1 | |
25 sty 18:28
pigor: | | 1 | |
..., oczywiście miało być |
| = ... |
| | x2(x+1) | |
25 sty 18:29
PW: | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| − |
| − to warto zapamiętać, żeby nie odkrywać za każdym razem. |
| | x(x+1) | | x | | x+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| ) = |
| ( |
| − |
| ) = |
| x | | x(x+1) | | x | | x | | x+1 | |
25 sty 19:09