dowód
Radek:
Wykaż, że n5−n jest podzielne przez
a) 30
n(n4−1)=n(n2−1)(n2+1)=
=n(n−1)(n+1)(n2−4+5)
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5(n−1)n(n+1)
5 kolejnych liczb dzieli się przez 5 a iloczyn 3 kolejnych jest podzielny przez 6 więc dzieli
się przez 30 ?
25 sty 17:02
Radek:
Z góry dziękuję
25 sty 17:07
Rodney: W zasadzie chyba dobrze, ale to uzasadnienie takie nieprecyzyjne troche

warto byloby cos wspomniec o tym, ze jest to suma dwoch liczb podzielnych przez 30, a wiec cala
ta liczba tez jest podzielna przez 30
25 sty 17:47
zawodus: I teraz będzie bardzo dobrze
25 sty 20:05