dowody
fur: Kto pomoże bo nie mam pojęcia jak zabrać się za te zadania ?
1. Wykaż że jeśli a≠0, to a4+ 128a2 ≥48.
2.Wykaż że jeśli a i b są dodatnie , to 5 (a2/b2 + b2/a2) + 6(a/b + b/a) ≥22.
Prosiłbym o dokładne rozpisanie dowodów
25 sty 16:57
fur:
25 sty 17:10
PW: | | 64 | | 64 | | 64 | 64 | |
a4+ |
| + |
| ≥ 33√(a4 |
|
| ) = 33√64•64 = 3•8•2 = 48 |
| | a2 | | a2 | | a2 | a2 | |
Nie widać tego w używanym edytorze, ale pierwiastek trzeciego stopnia jest liczony dla
wszystkich trzech czynników wziętych w nawias.
| | 128 | |
Zastosowaliśmy sprytny podział ułamka |
| na dwie połowy (dlaczego tak − bo chcieliśmy, |
| | a2 | |
żeby skróciło się a
4, więc potrzebne były dwa ułamki o mianowniku a
2).
Nierówność jest zastosowaniem nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną dla trzech
elementów dodatnich,
25 sty 17:13
fur: dziękuję
25 sty 17:55
toto: Może mi ktoś wytłumaczyć i bardziej rozpisać ten 1 dowód
6 maj 16:16