Określ wartosc logiczna zdania. W nawiasie zapisałam wartosc 0−falszywe 1−prawd
cbk: Prosiłbym o sprawdzenie kilku przykładow bo nie wiem czy dobrze zrobiłem
1. Określ wartosc logiczna zdania. W nawiasie zapisałam wartosc 0−falszywe 1−prawdziwe
a) ∀x∊R ∃y∊R x+y=1 według mnie (0)
b) ∃x∊R ∀y∊R x+y=2 (0)
c) ∀x∊R ∃y∊R x*y=3 (1)
2. Wykazac ze dowolnej liczby naturalnej n zachodzi rownosc. Tego nie wiem jak zaczac nawet
12 + 22 + 32 +...+ n2 = n(n+1)(2n+1)/6
3. Zbadac ktora relacja jest relacja rownowaznosci. Jesli jest to wyznaczyc klasy abstrakcji.
a) nRm ⇔ 3I3n + m n,m∊ {1,2...20} − wyszło mi, ze to nie jest relacja rownowaznosci
b) nRm ⇔ 6I(n2−m2) n,m∊ {1,2...3} − według mnie też nie jest relacja rownowaznosci
5. Niech f(x) = x2 + 8x + 15
a) f({−5,−4,−3}) tutaj wyliczyłem wartość dla każdego z trzech argumentów więc raczej dobrze
jest
b) wyznaczy c obraz f((−6,−2)) tutaj mam przedział na 'igrekach' (−1,35)
c) wyznaczyć przeciwobraz f((−1,0)) i wyszedł przedział (−5,−3)/{−4}
d) przeciwobraz f({8}) to tutaj po prostu podstawiłem 8 do wzoru za y i wyliczylem dwa mz i
zapisałem, że przeciwobraz f({8}) = {−7,−1}
Wielkie dzięki jeśli komuś zechciało się nad tym chwilę przysiąść.
25 sty 16:51
wredulus_pospolitus:
1.a) .... a dlaczego tak uważasz

b i c poprawnie
2) lewa strona = ∑
1n n
2 ... oblicz sumę tego skończonego ciągu
5.b) ... a gdzie tu 'c' masz
25 sty 16:56
cbk: 1. a) no np wezmę pierwsiatek z 2 jako x to nie istnieje taki y, żeby suma dała mi 1.
w 2 moja pomyłka bo tam powinno być 12 + 22 i tak dalej i na końcu n2. Policzyłem sume tego
ciągu i co dalej?.
5.b) wyznaczyĆ, nie powinno tam być spacji.
A reszta zadań dobrze zrobiona?
25 sty 17:53
Mila:
1)
a) 1 dla twojego x=√2 istnieje y=−√2+1, √2−√2+1=1
c) 0 dla x=0 nie ma takiego y aby 0*y=3
25 sty 20:15
b.: 3b jest
25 sty 21:02
cbk: Mila a to nie jest tak, że dla każdego x czy to będzie 5 czy √2 to y musi być taki sam?
25 sty 21:18