prawdopodobieństwo
anes: Ze zbioru {1,2,3,...,15} losujemy ze zwracaniem dwie liczby.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 3 lub 5.
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak po kolei to obliczyć?

aktualnie wiem, że Ω=15*15 = 225..
25 sty 16:49
wredulus_pospolitus:
1) Aby iloczyn NIE BYŁ podzielny przez 3 oraz przez 5 to jakie liczby mogą być wylosowane

Wypiszmy je:
1 , 2 , 4 , 7 , 8 , 11 , 13 , 14
| | 8 | |
czyli licząc z przecinwego masz P(A) = 1 − ( |
| )2 |
| | 15 | |
25 sty 16:52
anes: do kwadratu bo losujemy 2 liczby ?
25 sty 17:04
pudel:
Takie liczenie to jest poprawne ale odbytnicy(dosadnie!)
Lepiej 715*1 + 815*715
25 sty 17:54