Prawdopodobnieństwo
chiara: W urnie było n białych i 2 czarne kule. Wyjęto jedną kulę i przełożono do drugiej urny, w
której było początkowo 5 białych i 3 czarne kule. Z drugiej urny wyjęto teraz jedną kulę.
Oblicz liczbę n jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania z drugiej urny kuli białej
jest równe 1725
25 sty 16:43
chiara: proszę o dokładne wytłumaczenie
25 sty 16:44
wredulus_pospolitus:
rozpatrujemy dwa przypadki:
1) wylosowano w pierwszej białą i w drugiej białą:
2) wylosowano w pierwszej czarną, a w drugiej białą:
| | 17 | |
dodaj do siebie te dwa przypadki ... ich suma = |
| |
| | 2...cos tam masz... | |
wyznacz 'n'
25 sty 16:50
chiara: ale po obliczeniu w ten sposób n wyszło ujemne...
25 sty 16:54
chiara: czy ktoś może mi powiedzieć jak to powinno się zrobić?
25 sty 18:04
Mila:
Masz błąd w danych
II urna :6 B,3C Jeśli z U
1 wylosowano białą kulę
II urna :5 B,4C Jeśli z U
1 wylosowano białą czarną
| | n | | 6 | | 2 | | 5 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | n+2 | | 9 | | n+2 | | 9 | |
| n | | 6 | | 2 | | 5 | | 17 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| n+2 | | 9 | | n+2 | | 9 | | 27 | |
27(6n+10)=17*9(n+2) /:9
3(6n+10)=17(n+2)
18n+30=17n+34
n=4
25 sty 21:46