Oblianie prędkość i promień orbity protonu.
lukas: Proton o energii kinetycznej Ek=10 keV krąży w płaszczyźnie prostopadłej do
jednorodnego pola magnetycznego o indukcji B=5 mT. Oblicz prędkość i promień
orbity protonu.
Nie wiem czy z prostego wzoru na energie kinetyczna mogę policzyć prędkość a następnie ze wzoru
| | m*v | |
r= |
| wyliczyć promień? |
| | q*B | |
25 sty 16:32
MQ: Jeżeli to nie są prędkości relatywistyczne, to tak.
Jeżeli są, to:
Ek=mγc2−mc2
γ=1/√1−(v/c)2
25 sty 20:03
daras: v ≈2*108 m/s więc nalezy uwzględnić efekty relatywistyczne
25 sty 20:55
lukas: daras a mógłbyś proszę rozpisać jak doszedłeś do takiego wyniku? Bo jeżeli podstawimy taką
wartość do wzoru na promień który podałem to wynik będzie rzędu 103 także trochę za dużo.
Chyba, że źle wyprowadziłem wzór na promień?
25 sty 23:30
daras: podstawiłem do klasycznego wzoru
26 sty 11:04
daras: wzór masz dobry tylko tez klasyczny a masa ma być relatywistyczna:
26 sty 11:09