Układ równań do rozwiązania
Ania: Rowizać poniższy układ równań:
0=A+B+B
0=−B−3C
1=−A−2B+2C
25 sty 16:03
J: Dodaj stronami 1 i 3 równanie i wyliczysz C
25 sty 16:05
ICSP: z pierwszego :
a + 2b = 0
z trzeciego :
1 + a + 2b = 2c
wstawiając :
1 + 0 = 2c
Wstawiając do drugiego wyliczysz b
Wstawiając do pierwszego wyliczone wcześniej b wyliczysz a.
25 sty 16:05
kika: b=−3c i podstaw do 1 i 3 równania
25 sty 16:05
Ania: przepraszam ,zle napisałam w pierwszym ma być 0=A+B+C
25 sty 16:10
Ania: czyli całe
0=A+B+C
0=−B−3C
1=−A−2B+2C
25 sty 16:11
J: To ja wycofuję moje dodawanie stronami 1 i 3
25 sty 16:12
ICSP:
a+b+c = 0
b + 3c = 0 ⇒ b = −3c (wstawiając do pozostałych dwóch równań)
a + 2b − 2c = −1
a − 2c = 0
a − 8c = −1
dalej już prosto, odp :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a;b;c) = ( |
| ,− |
| , |
| ) |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
25 sty 16:14
Ania: Dzięki za rozwiązanie.
25 sty 16:20