przekształcenie funkcji
mrb: Witam, mam problem z przekształcaniem wykresu. Mam zadanie: narysuj funkcję f(x)=|x|/x oraz
g(x)=f(2−x)
No i przekształcam sobie na początku g(x)=f(−(x−2)), czyli najpierw przesuwam o 2 jednostki w
prawo, a potem odbijam względem OY. Niestety wszystkie wykresy wychodzą mi na odwrót (jakbym
nie odwracał w drugim kroku to by były takie jak powinny, niestety to nie jest logiczne, bo
ten minus po coś jest.

Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, skąd to wszystko się bierze?
25 sty 15:43
wredulus_pospolitus:
a jakie wykresy Ci wychodzą

Jak wychodzi Ci wykres f(x)

A jak g(x)
25 sty 15:46
25 sty 15:46
25 sty 16:22
wredulus_pospolitus:
a kiedy odbiłeś względem osi OY
25 sty 16:23
wredulus_pospolitus:
powinieneś najpierw odbić względem osi OY a dopiero wtedy przesunąć w prawo o '2'
25 sty 16:24
J: | | IxI | | I2−xI | |
Człowieku.. Nie pokazuj zdjęć, tylko rysuj wykres f(x) = |
| orax g(x) = |
| |
| | x | | 2−x | |
25 sty 16:25
J: Dla x>0 f(x) = 1, a dla x<0 f(x) = −1
Podobnie dla x<2 g(x) = 1, a dla x>2 g(x) = −1
Pamiętaj o dziedzinach funkcji
25 sty 16:39
mrb: Dobrze

Tylko dlaczego najpierw odbijam, a nie przesuwam? Niepowinno się najpierw robićtego co jest w
nawiasie a potem tego odbić?
25 sty 16:46
mrb: Dziękuję J za podpowiedzi, tylko w zadaniu miałem polecenie aby naszkicować wykresy.

Myślę
że rozumiem, dziękuję za pomoc wredulus
pospolitus
25 sty 17:34