Płaszczyzna, prosze o wskazowke
ketjow: | | x−1 | | y+2 | | z | |
Napisać równanie płaszczyzny Q przechodzącej przez prostą l: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | −3 | | 4 | |
| | π | |
i płaszczyzna π: 4x+y+z+1=0 tworzy z płaszczyzną Q kąt δ= |
| . |
| | 2 | |
| | n1*n2 | |
Doszedłem do takiej postaci: |
| =0 |
| | |n1|*|n2| | |
n1, n2 − wektory normalne płaszczyzn
n2=(4,1,1) nie wiem skąd jak wyznaczyć drugi wektor normalny z jedną zmienna jeżeli ktoś miałby
jakiś pomysł proszę o podpowiedź
25 sty 15:42
ketjow: bump
25 sty 22:34
pigor: ..., a możesz napisać treść porządnie od początku do końca,
najlepiej w oryginalnej postaci, a nie swoimi słowami, bo szkoda
mi czasu zastanawiać się co masz na myśli
25 sty 22:51
ketjow: Wiele oryginalna treść się nie różni
Napisać równanie płaszczyzny Q przechodzącej przez prostą l: x−12=y+2−3=z4 i
spełniającej warunek
8.81. Płaszczyzna π: 4x+y+z+1=0 tworzy z płaszczyzną Q kąt δ=π2.
5 lut 11:27
wredulus_pospolitus:
skoro płaszczyzny Q i π są prostopadłe to wektor normalny n2 zawiera się w płaszczyźnie Q
masz zatem prosta l i wektor n2 ... za ich pomocą wyznaczasz np. 3 punkty należące do
płaszczyzny Q ... mając 3 punkty wyznaczasz wzór płaszczyzny ... koooniec
5 lut 11:33
ketjow: dzięki
5 lut 12:27