matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka podstawienie
biki:
ctgx
Mam problem z taką całką ∫
dx
ln(sinx)
cosx
cosx
ctgx =
zatem całka wygląda tak ∫
dx
sinx
sinx*ln(sinx)
podstawiam t = sinx, dt = cosxdx
dt
∫
= ln|t*lnt| + c = ln|sinx * ln(sinx)| + c
t*lnt
ale w odpowiedzi jest ln|ln(sinx)| + c, nie wiem gdzie ten sinus znika?
25 sty 15:33
ICSP:
a nie lepiej od razu podstawić t = ln(sinx) ?
25 sty 15:41
Mila:
dt
∫
=....
t*lnt
1
[ln(t)=u,
dt=du]
t
1
=∫
du=ln(u)=ln(ln(t))=ln(ln(sin(x))+C
u
25 sty 15:46
biki:
Dziękuję bardzo Mila, nie wpadłabym na to
25 sty 15:51