.: usuwanie niewymiernosci;
mam problem z takimi przykładami:
25 sty 15:32
.: z tym, ze to drugie zrobilem tylko ze wynik mi sie nie zgadza z odp, a w pierwszym gdy usuwam
niewymiernosc w mianowniku mam 0 xd czyli na pewno jest cos zle.
w pierwszym przykladzie dzieliłem mianownik na "dwie czesci"
(√6+√2)−(√3+1) *(√6−√2)(√3−1)
25 sty 15:35
.: up
25 sty 15:46
dero2005:
czy w pierwszym wynik 4√6−√2 + 2 jest dobry
25 sty 15:55
dero2005:
czy w drugim √10 − 5
25 sty 16:01
.: w pierwszym 2+ √2 w drugim się zgadza
25 sty 16:15
.:
a cos takiego? jak usunąc niewymiernosc z tego?
25 sty 16:20
dero2005:
| | √2−2 | | (√2−2)(√2+2) | | 2−4 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | | | √2 | | √2 | |
25 sty 16:42
Aga1.: dero 2005 zgubiłeś jedną cyferkę.
W mianowniku wychodzi 2√2
25 sty 17:44
dero2005:
Jasne , już widzę gdzie dzieki Aga1
25 sty 18:44