jeśli wyrażenie
werciiax33: Jeśli wyrażenie ( 9x
2 − 4) : ( 2+3x) =
√7, to wyrażenie 3x −2 ma wartość:
a. 3
√7 −2
b.
√7
c. 3
√7 +2
d.
12 √7
Proszę o pomoc i wytłumaczenie
25 sty 15:21
Hajtowy: A umiesz coś sama zrobić?
Policz pierwsze
25 sty 15:22
Donata: Okej, czyli tak
U{9x
2 − 4){2+3x} =
√7
U{9x
2 − 4){2+3x} −
√7 = 0
| 9x2 − 4 − √7(2+3x) | |
| = 0 |
| 2+3x | |
Czy idę w dobrym kierunku? Bo moje dalsze obliczenia nie są ładne.

Ten
√7 wszystko psuje
26 sty 18:18
Donata: przepraszam za zapis
26 sty 18:20
Janek191:
Tam jest dzielenie, a nie mnożenie
| 9 x2 − 4 | |
| = √7 ; x ≠ − 23 |
| 2 + 3x | |
| ( 3x − 2)*( 3x + 2) | |
| = √7 dokończ |
| 3x + 2 | |
26 sty 18:23
agulka: (3x−2)(3x+2)=
√7(2+3x)
3x−2=
√7
26 sty 18:24
Janek191:
Odp. B
26 sty 18:24
Donata: Dziękuję bardzo za pomoc
26 sty 18:33