wyrażenia wymierne
werciiax33: W liczniku ułamka jest liczba x, a w mianowniku liczba o 5 większa od x.
Suma tego ułamka i liczby 2 jest równa:
a. x : ( x+ 5)
b. ( 3x + 10 ) : (x+5)
c. ( 3x + 5 ) : x
d. 2x : ( x+5)
Proszę o pomoc i wytłumaczenie
25 sty 15:19
werciiax33: Pomocy
25 sty 15:28
J: | x | | x +2(x+5) | | 3x + 10 | |
| +2 = |
| = |
| |
| x+5 | | x+5 | | x+5 | |
25 sty 15:31
5-latek: Co wy robicie na lekcjach ze trzeba tyle tlumaczyc
| x | |
| +2= licz nalezy to sprowadzic do wspolnego manownika |
| x+5 | |
25 sty 15:33
werciiax33: Ja to przerabiałam ponad rok temu, a teraz mam powtórki do matury. Z matmy nie jestem za dobra,
dlatego prosiłam o pomoc
25 sty 15:59