matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiązaniem równania
werciiax33:
Rozwiązaniem równania ( 3x + 2) : (x +3 ) = 2 jest liczba a. −
1
5
b.
2
3
c. 4 d. 8 Prosiłabym o pomoc w rozpisaniu
25 sty 15:17
Hajtowy:
3x+2
=2
x+3
Dziedzina x+3≠0 x≠−3
3x+2
− 2 = 0
x+3
3x+2 − 2(x+3)
= 0
x+3
3x+2 − 2x−6
=0
x+3
x−4
=0
x+3
Odp. x=4
25 sty 15:19
5-latek:
zalozenie x≠−3
3x+2
=2 to 3x+2=2(x+3) i licz dalej
x+3
25 sty 15:44
werciiax33:
Dziękuje
25 sty 18:04