funkcja wymierna
werciiax33: Funkcja wymierna, do której dziedziny nie należą liczby −3 i 3 może być zapisana:
a. f(x) = 4x : ( x
2 +9 )
b. f(x) = 4x : ( x
2 −3 )
c. f(x) = 4x : ( x
2 − 9 )
3
d. f(x) = 4x : ( x
2 + 6x + 9 )
Proszę o wytłumaczenie
25 sty 15:13
5-latek: jesli mamy funkcje wymierna to jak okreslamy jej dziedzine ?
25 sty 15:27
werciiax33: Pomocy
25 sty 15:27
5-latek: Chce CI pomoc ale ty oczekujesz gotowych rozwiazan.
Odpowiedz na pytanie
25 sty 15:36
werciiax33: Jak napisałam pomocy, to jeszcze nie było Twojego postu

To co jest w mianowniku przyrównujemy do zera albo to ma być większe od zera tak?
25 sty 15:56
5-latek: Mozna tak . To co w mianowniku przyrownujemy do zera i potem wyrzucamy to z dziedziny
| | 4x | |
No to teraz a) |
| co bedzie tu dziedzina |
| | x2+9 | |
25 sty 16:07
werciiax33: a. x
2 + 9 to jest równanie sprzeczne.
b. x
2 − 3 = 0
x =
√3 lub
√−3
c. na pewno nie będzie to

d. Δ=36−36=0
√Δ= −b:2a= −6:2= −3
żadne nie pasuje
25 sty 18:00
5-latek: To ja Ci tak .
Bedzie to wlasnie c Ale zanim przejdzimy do tego zajmijmy sie d)
Tutaj nie musisz liczyc delty bo przeciiez x2+6x+9 =(x+3)2 ze wzoru skroconego mnozenia
(a+b)2=a2+2ab+b2 i tutaj pierwiastkiem podwojnym bedzie x=−3
Teraz zajmijmy sie c)
(x2−9)3=0 mozemy zapisac jako (x2−9)(x2−9)(x2−9)=0 Iloczyn dwoch lub wiecj czynnikow =0
wtedy gdy jeden z czynnikow =0 mamy tu jednakowe 3 czynniki x2−9 To zeby ten iloczyn =0
to x2−9=0 to x=3 lub x=−3
Albo jeszcze inaczej
(x2−9)3=0 wtedy gdy x2−9=0 bo 03=0
25 sty 18:16
werciiax33: Dziękuję, rozumiem to już
25 sty 18:19
5-latek: na zdrowie
25 sty 18:21