zadanie: kilku kolegów.
werciiax33: Kilku kolegów postanowiło kupić koleżance prezent urodzinowy, którego wartość wynosi 60zł.
Gdyby było ich o 2 więcej, to koszt na jedną osobę zmniejszyłby się o 5zł. Oblicz lu było
chłopców.
Proszę o pomoc
25 sty 15:09
5-latek: za duzo do jednej dziewczyny
25 sty 15:12
werciiax33: Haha

Takie mam zadanie
25 sty 15:14
5-latek: nalezy rozwiazac uklad rownan
{x*y=60
{(x+2)(y−5)=60
ten sam rodzaj zadania maturalnego co rowerzysci baseny itp
25 sty 15:15
werciiax33: aaaaaa
25 sty 15:27
werciiax33: Dziękuję
25 sty 15:43
werciiax33: a jeśli mam x * y = 60
to mogę zrobić y = 60 −x ?
25 sty 15:44
5-latek: Nie mozesz bo masz iloczyn a nie sume
| | 60 | | 60 | |
x*y=60 to x= |
| lub y= |
| |
| | y | | x | |
25 sty 15:46
werciiax33: Dzięki
25 sty 15:47
werciiax33: Kurde.. nie wychodzi mi to..

(x+2)(y−5)=60
x*y −5x +2y − 10 = 60
60 −5x +2y − 10 = 60
−5x +2y − 10 = 0
i teraz które wybrać, bo jak dam x=
60x lub wyłączę 2y = 5x + 10 to wychodzą brzydkie
liczby
25 sty 15:53
Mila:
Źle liczysz.
ma wyjść : 4 i 15zł
25 sty 15:57
werciiax33: doszłam do takiego momentu co napisałam i nic mi nie wychodzi konkretnego
25 sty 16:02
5-latek: masz obliczyc ilu bylo chlopcow czyli masz obliczyc tutaj x wiec lepij bedzie gdy z 1
| | 60 | |
rownania wyzanaczyszz y= |
| podstawisz to do 2 rownania i dostaniesz |
| | x | |
25 sty 16:02
daras: przecież to samo było tydzień temu
a za 2 tygodnie znowu składka >Walentynki
25 sty 16:12
werciiax33: Wyszło mi

Dziękuję
25 sty 17:53
daras: super!
25 sty 21:22
5-latek: 3 godziny walki z zadaniem ale wyszlo

To super
25 sty 21:28