iloraz jest równy
werciiax33: Iloraz [ 4x : (x+4) ] : [ 2x : ( x
2 − 16 ) ] gdzie x należy do R − {−4, 4, 0 } jest równy:
a. (x−4)
−4
b. (x+4)
2
c. 2(x−4)
d. (x+4)
Proszę o wytłumaczenie
25 sty 15:02
werciiax33: Pomocy
25 sty 15:25
5-latek: Toz nic nie umiesz
25 sty 15:40
5-latek: Przeciez dzielenie mozesz zastapic mnozeniem przez odwrotnosc dzielnika
| 4x | | x2−16 | |
| * |
| = przeciez wiesz ze korzystajac ze wzoru skroconego mnoenia |
| x+4 | | 2x | |
a
2−b
2=(a−b)(a+b) x
2−16 mozesz zapisac jako (x−4)(x+4) i dostaniesz
| 4x | | (x−4)(x+4) | |
| * |
| tgeraz poupraszczaj co sie da i zapisz wynik |
| x+4 | | 2x | |
25 sty 15:56
werciiax33: zostało :
[4x (x−4) ] : 2x = [2x(x−4)] : x
Dobrze?
25 sty 17:51
werciiax33: skróciłam jeszcze ten x i wyszła odpowiedź C
25 sty 17:52