Punkty przecięcia okręgu z osią współrzędnych
Dawid: Witam,
jak sprawdzić czy okrąg o równaniu x2 + y2 −4x −4y + 3 = 0 przecina osie układu w
punktach o całkowitych współrzędnych?
25 sty 14:43
J: Podstaw za x liczbę "0" i oblicz y, potem podstaw za y liczbę "0" i oblicz x
25 sty 14:45
Dawid: Jeśli źle liczę, to proszę mnie poprawić, ale według tej metody x=1 lub x=−3, a y=1 lub y=−3
Do tego okręgu należą punkty A=(0,1), B=(3,0), C(4,3) i jak to narysować, albo spojrzeć a
punkty A i B, to widać, że okrąg powinien przecinać OX dla 3, a OY dla 1.
Bardzo proszę o naświetlenie mi tego, bo chyba się zgubiłem
25 sty 15:05
Dawid: Jeśli źle liczę, to proszę mnie poprawić, ale według tej metody x=1 lub x=−3, a y=1 lub y=−3
Do tego okręgu należą punkty A=(0,1), B=(3,0), C(4,3) i jak to narysować, albo spojrzeć a
punkty A i B, to widać, że okrąg powinien przecinać OX dla 3, a OY dla 1.
Bardzo proszę o naświetlenie mi tego, bo chyba się zgubiłem
25 sty 15:06
Dawid: Jeśli źle liczę, to proszę mnie poprawić, ale według tej metody x=1 lub x=−3, a y=1 lub y=−3
Do tego okręgu należą punkty A=(0,1), B=(3,0), C(4,3) i jak to narysować, albo spojrzeć a
punkty A i B, to widać, że okrąg powinien przecinać OX dla 3, a OY dla 1.
Bardzo proszę o naświetlenie mi tego, bo chyba się zgubiłem
25 sty 15:06
Dawid: Już mam, źle policzyłem punkty przecięcia, dzięki J.
25 sty 15:20