kwadratowa
karola: wyznacz wartosci parametru m dla ktorych funkcja przyjmuje tylko wartosci ujemne
y= (m2−1)x2 +(m−1)x − m4
25 sty 14:20
J: 1) m2−1<0
2) Δ<0
25 sty 14:22
karola: z delty wychodzi wielomian m3+ m2 −2m −m . jak to rozbic?
25 sty 14:23
J: m3 +m2 − 3m = m(m2−m−3)
25 sty 14:25
ZKS:
Jeszcze należy rozpatrzyć warunek kiedy m2 − 1 = 0.
25 sty 14:29
J: Racja
25 sty 14:31
J: 14:25 Ma być oczywiście: m(m2 + m − 3)
25 sty 14:34
karola: tzn, wyszlo m
3 + m
2 − 3m + 1
25 sty 14:34
ZKS:
Widać że suma współczynników wynosi 0 zatem dla m = 1 mamy miejsce zerowe.
25 sty 14:37
J: m=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu W(m), czyli ....
25 sty 14:38
karola: podzielic przez m−1?
25 sty 14:38
J: Tak
25 sty 14:39
karola: dziekuje
25 sty 14:51