Równanie wykładnicze
Rodney: Witam, jak rozwiązać takie niby proste równanie wykładnicze?
6
x = 5
x + 1
W sumie od razu widać, że x=1, ale da się to może policzyć w jakiś elegancki sposób?
25 sty 13:44
Aga1.:

Np. graficznie
Rysujesz y=6
x i y=5
x+1
25 sty 13:53
25 sty 13:53
Rodney: Rozumiem, że nie ma jakiegoś patentu żeby to zrobić algebraicznie?
25 sty 14:01
BoosterXS: Na poziomie szkoły średniej, w której zapewne jesteś raczej takiego patentu nie widze
25 sty 14:02
Trivial: Udowadniasz, że jest tylko jedno rozwiązanie, a potem je odgadujesz.

To jest "patent".
25 sty 17:09