pomocy :)
mmm: Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x)= jest podzielny przez wielomian p(x) jesli:
W(x)= x4 − 2x3 +ax2 − 3x + b, p(x)= x2−3x+3
25 sty 13:36
Radek:
p(x) jest źle przepisany!
25 sty 13:38
mmm: nie, wszystko jest w porządku, tylko w poleceniu powninno być W(x) jest podzielny, a nie w(x) =
jest podzielny
25 sty 13:41
lala: jakiś pomysł

nie było by problemu, gdyby z p(x) dało się wyliczyć x, bo tym sposobem
rozwiązywałam inne przykłady, ale tu się nie da...
25 sty 14:12
Piotr: W(x)=P(x) * Q(x)
W(x)=(x2−3x+3)(x2+cx+d)
Wymnóż teraz to i przyrównaj to z x4−2x3+ax2−3x+b
25 sty 14:56