dowód
Radek:
udowodnij, że 512−1 jest podzielne przez 31
wiem jak zrobić ale chciałem innym wozrem skr mnoże
(54)3−1=(54−1)(58+54+1)
(52−1)(52+1)(58+54+1)
24*26(390625+625+1)
624*391251
31*624*12621
Więc jest podzielne przez 31 ?
Może tak być ?
25 sty 13:34
Rodney: ja proponowałbym tak:
512−1=(56−1)(56+1)=
=(53−1)(53+1)(56+1)=
=(5−1)(52+5+1)(53+1)(56+1)=
=(52+5+1)*(5−1)(53+1)(56+1)=
=(25+5+1)*(5−1)(53+1)(56+1)=
=31*(5−1)(53+1)(56+1)=
=31*n, gdzie n∊N, więc liczba ta jest podzielna przez 31
25 sty 13:51
Radek: Czytałeś to co napisałem? Ja wiem że można tak zrobić ale pytam się o mój sposób?
25 sty 13:53
ZKS:
Radek niestety ale Twój sposób według mnie nie jest za dobry to tak jak byś obliczył po
prostu 512 − 1 i rozłożył. Obliczenie 58 na pewno odbyło się przy wykorzystaniu
kalkulatora.
25 sty 13:57
Radek: Może jeszcze ktoś się wypowie?
25 sty 13:58
BoosterXS: Radziu, z jakiego to zbioru? Wyglądam mi na aksjomat czerwony?
25 sty 13:58
Rodney: Aaa... No czytałem, ale wtedy inaczej to rozumiałem
Myślę, że sposób prawidłowy, tylko po co tyle liczyć ?

Zazwyczaj zadanie można rozwiązać na kilka sposobów, więc się nie martw jak wyszło inaczej ale
z dobrym wynikiem

Co do tego jak zrobiłeś można mieć chyba tylko taki problem, że czasami może będzie trzeba
zrobić takie zadanie bez używania kalkulatora, a Ty pewnie używałeś?
25 sty 13:59
Radek: Arkusz próbny
25 sty 14:09
Radek: Używałem kalkulatora
25 sty 14:10
Mila:
wystarczy tyle:
512−1=(56−1)(56+1)=
=(53−1)(53+1)(56+1)==124*126*(56+1)=31*4*126*(56+1)= i komentarz
Najlepiej tak przedstawić, aby obliczyć to, co potrzeba w pamięci.
25 sty 15:37
Radek: Dziękuję. Też tak zrobiłem ale pytam o drugi sposób ten który przedstawiłem?
25 sty 15:41
Mila:
Poprawny, ale za dużo czasu na liczenie, równie dobrze mogłeś obliczyć 512.
Sposób nieekonomiczny czasowo.
25 sty 15:48
Radek:
To jeszcze proszę o wytłumaczenie tego bo nie wiem jak się zabrać i jak zapisać liczbę
pierwszą ?
Wykaż, że jeżeli p jest liczbą pierwszą większą od 3 to p2 przy dzieleniu przez 24 daje
resztę 1
25 sty 15:58
Mila:
wiesz na pewno, że :
p− pewna liczba pierwsza (⇔ma tylko 2 dzielniki naturalne, 1 i siebie)
Nie ma jakiegoś specjalnego zapisu liczby pierwszej.
W tym zadaniu zapisujesz tak:
p− liczba pierwsza , p>3
p2 przy dzieleniu przez 24 daje resztę 1⇔
p2−1 jest podzielne przez 24
i uzasadniasz
25 sty 16:29
Radek:
(p−1)(p+1) ? Brak pomysłu na dalsze rozwiązanie ?
25 sty 16:32
ICSP: Każda liczba pierwsza jest liczba nieparzysta
W sąsiedztwie liczby pierwszej są dwie liczby parzyste z których jedna jest podzielna przez 3.
Teraz ładnie napisz uzasadnienie.
25 sty 16:32
Radek: Czyli ?
25 sty 16:57
ICSP: Czyli masz napisać dlaczego p2 − 1 jest podzielne przez 24 dla dowolnej liczby pierwszej > 3
25 sty 16:58
Radek:
Ale nie wiem jak to zrobić ?
25 sty 17:00
ICSP: To może o kolei:
Skoro liczba p jest nieparzysta, to możesz ją zapisać w postaci ...
Wtedy p2 − 1 = ...
25 sty 17:02
Radek:
(2k+1)2−1
(2k+2)2k
25 sty 17:03
ICSP: i to ma się dzielić przez 24
Wystarczy zatem aby k(k+1) dzieliło się przez 6. Podzielność przez 2 jest oczywista a przez 3:
2k , 2k+1 , 2k+ 2 − co możesz powiedzieć o tych trzech liczbach?
I dlaczego k albo k+1 jest podzielne przez 3 ?
25 sty 17:05
Radek: trzy kolejne liczby całkowite, więc wśród nich jedna jest podzielna przez 3 i co najmniej jedna
przez 2
Już muszę uciekać

Dziękuję. Wrócę jutro popołudniu.
25 sty 17:07
: A można jakoś inaczej rozwiązać ten dowód z liczbą pierwszą?
26 sty 13:46
zawodus: dowodów się nie rozwiązuje...
Zawsze są inne metody...
26 sty 13:51
Radek:
A sposobem Pani Mili jak to dokończyć ? Bo nie rozumiem
26 sty 14:50
Radek: ?
26 sty 14:57
Mila:
p− liczba pierwsza , p>3
p2−1 jest podzielne przez 24
p2−1=(p−1)*(p+1) to są kolejne liczby parzyste ,
p−1≥4,
Jedna z tych liczb (p−1) i (p+1) jest podzielna przez 2 i 3, bo p nie jest podzielna przez 3 z
założenia
Iloczyn (p−1)*(p+1) jest podzielny przez 4 i przez 6 , zatem dzieli się przez 24.
26 sty 15:01
Radek: p−1≥4 tego nie rozumiem
26 sty 15:09
Mila:
kolejne liczby pierwsze: 2,3,5,7,...
p>3⇔najmniej może byc równa 5
5−1=4
26 sty 15:12
Radek: Dziękuję
26 sty 15:18