matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdz przez podstawianie
kris:
∫sin√x/√x
25 sty 13:02
pigor:
..., no to może zacznę i zobaczmy
... np. tak :
sin
√
x
sint
∫
dx= | niech
√
x
=t ⇒ x=t
2
⇒ dx=2tdt |= ∫
*2tdt=
√
x
t
= 2∫sintdt= −2 cost=
−2cos
√
x
+C , a więc nie taka straszna .
25 sty 13:36