.
mmm: Prosze o sprawdzenie i pomoc, wielomiany
W(x) = (x
2 +9)
4 − 16x
4
= (x
2+9)
2−4x
2)
2((x
2+9)
2+4x
2)
2
=(x
2−2x+9)(x
2+2x+9)(x
4+18x
2+81+4x
2)
=(x
2−2x+9)(x
2+2x+9)(x
4+22x
2+81)
I teraz licze dlete z x
4+22x
2+81, za x
2 podstawiam t
t
2 +22t+81
Δ=160
t1=−11+ 2
√10
t2=−11− 2
√10
co dalej, ostateczna postać powinna wyglądać :
(x
2−2x+9)(x
2+2x+9)(x
2 + 11+ 2
√10)(x
2 +11− 2
√10)
Ktoś pomoże
25 sty 12:36
ICSP:
25 sty 12:39
Hajtowy: W(x) = (x2 +9)4 − 16x4 ⇔ (x2−2x+9)(x2+2x+9)(x4+22x2+81)
25 sty 12:40
mmm: no właśnie nie bardzo rozumiem skąd się wzięło (x2 + 11+ 2√10)(x2 +11−2√10)
jak ja mam −11+2√10 i −11− 2√10
25 sty 12:43
daras: dalej to tylko jeden krok

wracasz do t=x
2 i podstawiasz te 2 pierwiastki
25 sty 12:45
daras: ..= (t − t1)( t − t2) = .. to co masz na końcu
25 sty 12:46
mmm: ok, rozumiem dzięki
25 sty 12:50