jeśli k, to wartość wyrażenia równa jest
werciiax33: Jeśli k = √7 −3 to wartość wyrażenia ( k2−9 ) : ( k−3 ) jest równa:
a. √7
b. √7 − 6
c. √7 + 6
d. 3√7
25 sty 11:34
werciiax33: Proszę o wytłumaczenie
25 sty 11:34
ZKS:
Proszę o zrozumienie.
Ustal dziedzinę. Następnie rozłóż licznik ze wzoru a2 − b2. Uprość to co możesz a po
uproszczeniu wstaw za k liczbę √7 − 3 wykonaj redukcję wyrazów podobnych i zapisz odpowiedź.
KONIEC.
25 sty 11:42
Hajtowy:
(k2−9)=(k+3)(k−3)
(k+3)(k−3) : (k−3) = (k+3)
podstaw za "k" to co trzeba i sprawdź
25 sty 11:43
ZKS:
Bez ustalenia dziedziny nie można upraszczać wyrażenia taka mała uwaga.
25 sty 11:48
Hajtowy: No ale dziedzinę to chyba umie sobie wyznaczyć

k−3≠0
k≠3
25 sty 11:49
ZKS:
I teraz jest git.
25 sty 11:50
werciiax33: Dziękuję bardzo
25 sty 15:24