rozwiaz
Klara: Oblicz najmniejsza wartosc funkcji kwadratowej
f(x)=3(x+6)(x−1) w przedziale <−6,0)
25 sty 10:41
Hajtowy: f(−6) = ... i jazda
25 sty 11:16
Hajtowy:
Policz odciętą wierzchołka paraboli. (jeśli wiesz co to odcięta

)
Jeżeli należy do przedziału <−6, 0) to najmniejszą wartość funkcja przyjmuje właśnie tam.
Jeżeli nie to liczysz f(−6) i f(0) i wybierasz mniejszą wartość.
f(−6) oraz f(0) uczą w szkole

Zaś pamiętaj, że masz przedział <−6;0)
25 sty 11:19
ICSP: a > 0 − funkcja przyjmuje najmniejszą wartość w x
w, jeśli tylko x
w należy do przedziału, ale
| | x1 + x2 | | −6 + 1 | |
xw = |
| = |
| = −2,5 ∊ [−6 ; 0) |
| | 2 | | 2 | |
Zatem najmniejsza wartość to f(x
w)
25 sty 11:20
Klara: Dzieki
25 sty 12:17