Rozwiaz;p
Klara: | | 3−5x | |
Rozwiaz rownanie: |
| = 4/5 |
| | 4x+1 | |
25 sty 10:36
ZKS:
Ustal dziedzinę a następnie mnóż na krzyż.
25 sty 10:40
Klara: A mozna tez przeniesc wynik na druga strone ?
25 sty 10:53
ZKS:
Nie wynik tylko prawą stronę tak? Można ale znacznie szybciej jest mnożyć na krzyż gdyż tutaj
mamy równanie a nie nierówność.
25 sty 11:00
Hajtowy:
Dziedzina:
4x+1≠0
4x ≠ −1
Mnożymy na krzyż:
5(3−5x) = 4(4x+1)
−25x+15 = 16x + 4
11 = 41x
25 sty 11:11
Klara: tak samo mi wyszlo , dzieki bardzo
25 sty 11:14
5-latek: A to chytruska z tej naszsej
Klary
tak samo jej wyszlo
25 sty 16:57