dx | ||
∫ | ||
(2x−1)√x2−1 |
t2+1 | ||
x = | ||
2t |
2t * 2t − 2(t2+1) | ||
dx = | dt | |
4t2 |
t2−1 | ||
dx = | dt | |
2t2 |
t2+1 | ||
t − x = t− | ||
2t |
2t2 − t2 −1 | ||
t − x = | ||
2t |
t2−1 | ||
t − x = | ||
2t |
2t2+2 | ||
2x − 1 = | − 1 | |
2t |
t2+1 | ||
2x − 1 = | − 1 | |
t |
t2−t+1 | ||
2x − 1 = | ||
t |
t | 2t | t2−1 | ||
∫ | dt | |||
t2−t+1 | t2−1 | 2t2 |
1 | 1 | ||||||||||||||||||
∫ | dt = ∫ | dt | |||||||||||||||||
t2−t+1 |
|
4 | 1 | |||||||||||||||||
∫ | dt | |||||||||||||||||
3 |
|
4 | 1 | |||||||||||
∫ | dt | |||||||||||
3 |
|
2 |
| |||||||||||
∫ | dt | |||||||||||
√3 |
|
2 | 2t−1 | |||
= | arctg( | )+C | ||
√3 | √3 |
2 | 2x−1+2√x2−1 | |||
= | arctg( | )+C | ||
√3 | √3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |