całka nieoznaczona
dżulietta: Jak obliczyć tę całkę?
25 sty 04:12
daras: a próbowałaś coś podstawić?
25 sty 06:23
dżulietta: próbowałam podstawianiem, ale idąc dalej, dochodzę do coraz absurdalniejszych wyników... chyba,
że robię coś źle.
25 sty 09:08
daras: nie wiem co robisz, nie jestem jasnowidzem
25 sty 11:45
AS: Wydaje mi się, ze to całka trudna. Wolfram podaje taką odpowiedź
| | 1 | |
J = |
| [x*((x3 + 1)1/3 − 2F1(1/3,1/3,−4/3;−x3))] + C |
| | 33√3 | |
25 sty 11:58
daras: nie twierdziłem, że jest łatwa
trzeba spróbowac podstawienia np. t= 3x
3+3 i dalej wzór rekurencyjny
w tablicach znalazłem coś takiego, może się przyda:
| | 1 | |
∫xm(axn+b)pdx = |
| [xm+1(axn+b)p +nbp∫xm(axn+b)p−1dx] |
| | m+np+1 | |
25 sty 12:38
pigor: ..., może zacznę np. tak
| | x3dx | | 1 | | 3x3dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ∫ x* |
| | 3√3x3+3 | | 3 | | 3√3x3+3 | | 3 | |
| | 3x2dx | | 3x2dx | |
= przez części : u=x , du=dx ,dv= |
| ⇒ v= ∫ |
| = |
| | 3√3x3+3 | | 3√3x3+3 | |
= |niech
3√3x3+3=t ⇒ 3x
3+3= t
3 ⇒ 3x
3=t
3−3 ⇒ 9x
2dx=3t
2dt ⇒
| | t2dt | |
⇒ 3x2=t2dt|= ∫ |
| = ∫ tdt= 12 t2= 12 3√(3x3+3)2 |= |
| | t | |
= uv−∫vdu=
12x 3√(3x3+3)2− 12∫ 3√(3x3+3)2 dx =
=
12x 3√(3x3+3)2− 12J , gdzie
J= ∫
3√(3x3+3)2dx = i dalej
25 sty 13:07