g
fx:
∫ (x
3+2x+5)e
x dx = ∫x
3e
xdx + 2∫xe
x + 5∫e
x
Liczę po kolei całki składowe dla przejrzystości:
| | | f = x3; df=exdx | | | df = 3x2dx; g = ex | |
| |
1. ∫x3exdx | = |
| | |
| | | f= x2; dg = exdx | | | df = 2xdx; g = ex | |
| |
exx3 − 3∫exx2dx | = exx3 − 3exx2 + 6∫xexdx |
| | |
| | | |
| = exx3 − 3exx2 + 6xex − 6∫exdx = exx3 − 3exx2 + |
| | |
6xe
x − 6e
x + C = e
x(x
3 − 3x
2 + 6x − 6)+ C
Druga składowa:
| | | f=x; dg = ex | | | df = dx; g = ex | |
| |
2. ∫xexdx | = xex − ∫exdx = ex(x−1) + C |
| | |
Trzecia, elementarna
∫e
xdx = e
x + C
Więc:
∫ (x
3+2x+5)e
x dx = ∫x
3e
xdx + 2∫xe
x + 5∫e
x = e
x(x
3 − 3x
2 + 6x − 6) + 2[e
x(x−1)] + 5e
x
+ C
Można wyłączyć oczywiście e
x przed całość.
25 sty 00:32
fx: DRUGA:
∫(x3+2x+5)(ex)'dx
Znane jest twierdzenie:
∫f(x)g'(x) = f(x)g(x) − ∫f'(x)g(x)dx
Stosując je:
∫(x3+2x+5)(ex)'dx = (x3+2x+5)ex − ∫(3x2 + 2)ex dx = (x3+2x+5)ex − 3∫x2exdx + 2∫exdx
[3C1 + 2C2]
Całka składowa:
C1 = ∫x2exdx jest wyznaczona w poście wcześniejszym:
∫x2exdx = ex(x2+2x+2) + C
C2 = ∫ex dx jest elementarna = ex+C
Podstaw :
∫(x3+2x+5)(ex)'dx = (x3+2x+5)ex − 3C1 + 2C2 i po sprawie.
25 sty 00:43