matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
Klaudia18:
mam obliczyć z de l'hospitala
ln
oo
1
x
lim = x
3
lnx = lim
wtedy mam
następnie
1
x
3
oo
−3
x
4
x
4
odwracam
1
x
*
i nie wiem jak wynik zapisać
−3
(x−−>0
+
)
24 sty 23:58
Maslanek:
Iksy jakoś się redukują. Podstawiamy x=0
+
otrzymując wynik.
25 sty 00:18