Funkcje - ekstrema
Maja: Znaleźć ekstrema funkcji i równania asymtot odpowiadających im krzywych.
y= w liczniku x2−3x+2/w mianowniku x2+3x+2
24 sty 22:42
zośka: | | x2−3x+2 | | x2−3x+2 | |
y= |
| = |
| |
| | x2+3x+2 | | (x+1)(x+2) | |
zatem D
f=R\{−1,−2}
Policz teraz pierwszą pochodną
24 sty 22:52
Maja: to już mam, co dalej?, bo ja kompletnie zapomniałam już to, 30 lat po maturze:(
24 sty 23:00
Maja: licznik pochodnej mam już 6x2 − 12, a mianownik w polu
24 sty 23:07
zośka: Przyrównaj pochodną do zera. Otrzymasz miejsca gdzie może występować ekstremum
24 sty 23:21
zośka: | | 6(x−√2)(x+√2) | |
y'= |
| |
| | (x+1)2(x+3)2 | |
D
f'=D
f
y'=0 ⇔x=
√2 lub x=−
√2
Teraz trzeba narysować wężyk i zbadać jak zmienia się znak pochodnej
24 sty 23:25
zośka:

Tam w mianowniku zamiast 3 oczywiście .
a=−
√2
b=
√2
24 sty 23:33
zośka: w a pochodna zmienia znak z + na − , więc w tym miejscu jest maximum
w b masz minimum
24 sty 23:44
Maja: Dzięki bardzo Zosia
25 sty 17:50