pierwiastki liczb zespolonych ??
monikaa: Jak obliczyć pierwiastki z równania :
z
2 + 2
√2 + 2 + i= 0
delta wyszła mi −4i. i co dalej z nią

?
24 sty 22:19
pigor: ..., czyli "zjadłaś"
z tu : 2
√2z tak
24 sty 22:33
monikaa: tak
24 sty 22:38
pigor: | | −b±√Δ | |
..., a znasz wzory na pierwiastki z1,2= |
| równania kwadratowego |
| | 2a | |
ale ja bez Δ robiłbym np. tak:
z2+2√2+2+i= 0 ⇔ z
2+2
√2+
√22+i= 0 ⇔
⇔ (z+
√2)
2+i= 0 ⇔ |z+
√2|= −i ⇔ z+
√2=−i v z+
√2= −(−i) ⇔
⇔
z=−√2−i v
z= −√2+i − szukane
pierwiastki . ...
24 sty 23:14
monikaa: niestety jest to złe rozwiązanie bo mam tylko wyniki, które są takie :
| | −2√2+√2+i√2 | |
z1= |
| a z2 jest z2 jest z "−" przed i√2 |
| | 2 | |
25 sty 12:30
Hajtowy: pigor rzadko kiedy się myli, więc raczej to on ma poprawne rozwiązanie
25 sty 12:43
25 sty 12:49
25 sty 12:51
ZKS:
Jasne pierwiastek zjadłem na dole.
25 sty 12:53
26 sty 15:56