qu
qu: rozwiąż 2cos2x = 3sinx przedział ( o, pi/2)
wychodzi mi x= −1/2 i x=2
Czyli brak rozwiązań ?
Czy znowu gdzieś pomyłka ?
24 sty 22:18
Radek:
2cos
2x=3sinx
2(1−sin
2x)=3sinx
2−2isn
2x−3sinx=0
−2sin
2x−3sinx+2=0 /(−1)
2sin
2x+3sinx−2=0
t=sinx t∊<−1,1>
2t
2+3t−2=0
Δ=25
t
1=−2∉<−1,1>
| | π | | 5π | |
x= |
| lub x= |
| a to jest 1500 więc odpda |
| | 6 | | 6 | |
24 sty 22:22
qu: własnie tak mi wychodzi tylko w delcie mam −3sinx
24 sty 22:25
qu: błąd w przepisywaniu, dziękuje
24 sty 22:29
Mila:
Dobrze.
24 sty 22:37