Całka oznaczona
Renn:

Mam obliczyć pole figury ograniczone wykresami fkcji: x+y=0 oraz y=2x−x
2
Narysowałam sobie wykres i muszę wyznaczyć granice całkowania (pkty a i b na rysunku) z
zależności: −x=2x−x
2 (to z tych dwóch powyższych równań) − i nie mam problemu z całką, tylko
właśnie z tym dziadostwem...
24 sty 21:52
zośka: W czym problem?
0=3x−x2
0=x(3−x)
x=0 lub x=3
y=0 y=−3
granice więc bedziesz mieć od 0 do 3
24 sty 22:02
5-latek: x2−2x−x=0 to x2−3x=0 to x(x−3)=0 to x=0 lub x−3=0 to x=3 mysle ze tak
24 sty 22:03
zośka: I najpierw całka z f. kwadratowej −całka z f.liniowej
24 sty 22:06
zośka: | | 3x2 | | x3 | |
∫(2x−x2)dx − ∫(−x)dx=∫(3x−x2)dx=[ |
| − |
| ] |
| | 2 | | 3 | |
To w granicach od 0 d0 3
wychodzi chyba 4,5
24 sty 22:12