qu
qu: dla jakich wartości parametru m liczby sin α i cos α są pierwiastkami równania x
2 + mx −
24 sty 21:41
qu: chociaż początek albo sposób .....
24 sty 22:18
pigor: ... , warunki zadania spełnia układ warunków :
Δ>0 i x12+x22=1 ⇔ m
2−4*1*(−
14)>0 i (x
1+x
2)
2−2x
1x
2=1 ⇔
⇔ m
2+1>0 i (−m)
2−2*(−
14)=1 ⇔ m∊R i m
2+
12= 1 ⇔ m
2=
12 ⇔
⇔ |m|=
12√2 ⇔
m∊{−12√2, 12√2} ... i to tyle . ...
24 sty 22:20
qu: −1/2 √2 i 1/2 √2
to są odpowiedzi ?
24 sty 22:36
qu: i jeszcze proszę powiedz z jakiego powodu to 2 założenie
24 sty 22:39
pigor: ..., to jest
jedynka trygonometryczna
sin2α+cos2α=1, gdzie np.
sinα=x1, cosα=x2.
24 sty 22:44
PW: Tak powszechnie rozwiązują to zadanie. Śmiem jednak twierdzić, że rozwiązanie ma pewną wadę
logiczną.
Udowodniliśmy bowiem w powyższy sposób wynikanie:
| | √2 | |
jeżeli rozwiązania równania spełniają równość x12+x22 = 1, to m= |
| lub |
| | 2 | |
A mieliśmy udowodnić coś innego, mianowicie prawdziwość zdania
jeżeli m = ..., to równanie ma dwa rozwiązania będące sinusem i cosinusem pewnego kąta.
24 sty 23:33