qu
qu: rozwiąź równanie sin2x=1−cosx w przedziale <0:2π>
Próbowałem robić i wychodzi mi ze cosx=1
czyli odp to 0 stopni czyli 0 ?
24 sty 21:33
MQ: 0 i 2π
A poza tym jest jeszcze drugi przypadek: cosx=0
24 sty 21:36
qu: no tak czyli π/2
Czyli dobrze rozwiązałem ?
cosx= 0
cosx= π/2 ?
24 sty 21:37
Radek:
sin
2x=1−cosx
1−cos
2+cosx−1=0
−cos
2x+cosx=0 / (−1)
cos
2x−cosx=0
cosx(cosx−1)=0
cosx=0 lub cosx=1
| | π | | 3π | |
x= |
| lub x= |
| lub x=0 lub x=2π |
| | 2 | | 2 | |
24 sty 21:39
Mila:

1−cos
2x=1−cosx
−cos
2x+cosx=0
cosx(−cosx+1)=0
cosx=0 lub cosx=1
Dokończ
24 sty 21:42
Radek:
Rozwiązałem post dwa posty wyżej.
24 sty 21:48
qu: 4 rozwiązania
dla 0 , π/2 , 3π/2
dla 1 : 0 i 2π
zgadza się?
24 sty 21:49
qu: Dzięki ludzie, naprawdę tutaj więcej się nauczę niż w szkole.
Wychodzą błędy i od razu wiem co źle robiłem
24 sty 21:51
Mila:
Wszystko gra.
Radek nie widziałam Twojego wpisu.
24 sty 22:03
Radek:
Dziękuję za sprawdzenie, już jakoś idą mi te równania.
24 sty 22:04
Mila:
Radek, bardzo ładnie rozwiązujesz.
24 sty 22:10