sporzadz wyres funkcji PROSZE O POMOC
monika: sporzadz wyres funkcji f(x)={−x2+4 dla xe(−∞,2)
x−2 dla xe<2,+∞)
24 sty 21:32
5-latek: Powiedz w czym masz problem
24 sty 21:33
monika: nie rozumiem matematyki, mąż poszedl do szkoly zeby miec średnie bo ciezko z praca
24 sty 21:42
5-latek: Jeszce tu nie umiem rysowac wykresow
To powinien pytac sie maz a TY powinnas ogladac serial

Zauwaz ze wykresem funkcji f(x)=−x
2+4 bedzie parabola . Rysujesz parabole y=−x
2 i
przesuwasz ja o 4 jednostki w gore i masz y=−x
2+4 . Ale rysujesz ja tylko dla tego
przedzialu (−oo 2) .
A wykresem tej funkcji f(x)=y=x−2 to przeciez jest linia prosta bo to jest funkcja liniowa
tak samo jak porzednio rysujesz ta prosta ale tylko w tym przedziale xe<2 oo)
jest to tak zwana funkcja sklejana bo wykres tej funkcji sklada sie z dwoch wykresow (moze
tych wykresow byc wiecej )
ta funkcja bedzie ciagla bo pomino tego ze dwojka nie nalezy do wykresu 1 funkcji ale nalezy
do 2 wykresu
Mysle ze teraz juz sobie maz narysuje ten wykres
24 sty 21:56
monika: mąż stwierdzil ze skoro go zapisalam do szkoly to mam odrabiac lekcje. mimo ze wszystko jest z
pewnoscia dobrze opisane to i tak nie wiem jak to zrobic

chodziłam do szkoly 15at temu.
prosilabym o krótką odpowiedz bez opisu
24 sty 22:09
daras: żeby pracowac wcale nie trzeba znać matematyki
24 sty 22:12
daras: można na przykład zajmowac sie dziećmi
wtedy wystarcza tylko znajomość liczb naturalnych w niewielkim zakresie
24 sty 22:13
monika: zeby znalezc prace trzeba miec chociaz srednie wykszalcenie
24 sty 22:19
Mila:

1)
To powiedz mężowi, aby sam się zabrał do pracy i nauczył się korzystac z forum.
f(x)=−x
2+2 wykres dla x∊R
(0,2) wsp. wierzchołka paraboli
f(1)=−1+2=1
f(−1)=−1+2=1
i mozna szkicować
24 sty 22:20
Mila:

2) y=x−2 dla x∊R
24 sty 22:22
monika: dziekuje
24 sty 22:28
5-latek: Milu juz powoli zaczynam cos tu rysowac
24 sty 22:29
Mila:

teraz f(x)
3)
f(x)=−x2+4 dla x∊(−∞,2)
f(0)=4, f(1)=−1+4=3
f(x)=x−2 dla x∊<2,∞)
f(2)=2−2=0, f(3)=3−2=1
24 sty 22:34