.
Piotr:

W czworokącie wypukłym ABCD dane są kąty:
| | DB | | √2 | |
I∡ADCI=I∡ABCI=900 oraz I∡DCBI=1350. Wykaż, że |
| = |
| |
| | AC | | 2 | |
W zadaniu nie miałem okręgu, ale narysowałem sobie go:
Czworokąt jest wpisany w okrąg, bo
I∡AI=360
0 − (180
0 +135
0)=45
0
Suma przeciwległych kątów jest równa 180
0.
IACI=2*R, gdzie R− promień okręgu opisanego na czworokącie
ΔDBA (tw. sinusów)
Jest dobrze ?
24 sty 21:22
Piotr 10: ?
24 sty 21:36
Eta:
ok

ale
Dopisz bardziej szczegółowy komentarz , że |AC|=2R ( dlaczego?)
i że okrąg opisany na czworokącie jest również opisany na trójkącie ABD
24 sty 21:41
Piotr 10: Dlatego, że odcinek IACI przechodzi przez środek okręgu, a punkty A i C znajdują się na okręgu,
tak ?
24 sty 22:00
5-latek: Piotr a ile wynosi kat wpisany oparty na srednicy?
24 sty 23:02
Piotr 10: 90
0
ok nie było pytania, dzięki
24 sty 23:03