matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi arytmetyczne
ii:
wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego jeśli a1= 5 an = 61 r = 7 nie mogę pojąć, co znaczy pojęcie 'liczbę n' . mógłby ktoś podać wzór jak to się oblicza?
24 sty 20:33
Eta:
a
n
−a
1
a
n
= a
1
+(n−1)*r ⇒ n=
+1=........
r
24 sty 20:35
ii:
czyli n=9
dzięki wielkie!
24 sty 20:38