Ciągi
matematykaa: Zbadaj monotoniczność ciągu określonego wzorem a
n=(−n+2)
3 błaaagam
24 sty 20:30
Mila:

Funkcja f(x)=x
3 funkcja rosnąca
Funkcja
f(x)=(−x+2)
3 jest funkcją malejącą dla x∊R, zatem ciąg jako
f(n)=(−n+2)
3 też jest malejący dla neN
+
24 sty 20:39
5-latek: | | an+1 | |
an+1−an lub |
| i licz |
| | an | |
24 sty 20:39
PW: O taką prostą rzecz aż błaganie? Rutynowo bada się różnicę
ak+1−ak= (−k−1+2)3 − (−k+2)3 = (−k+1)3 − (−k+2)3
starając się pokazać że jest ona dodatnia albo ujemna dla wszystkich k − wtedy ciąg jest
rosnący albo malejący. Spróbuj − to głupie rachunki.
24 sty 20:43
matematykaa: wychodzi mi −3n2+9n−7<0 i co z tym
24 sty 20:47
Mila:
Δ=81−4*(−3)*(−7)=81−84<0
Parabola skierowana w dół, brak miejsc zerowych, trójmian przyjmuje tylko wartości ujemne,
ciąg malejący.
24 sty 20:51
PW: Okazuje się że rachunki były łatwe, tylko wnioski trudne. Ćwicz dalej, matematykoo.
24 sty 20:54
Mila:
Zapomniała nam podziękować.
24 sty 21:13