asymptoty poziome i ukośne
mart: Policzyłam zadanie na asymptoty ukośne funkcji z funkcji
y= 2x2−3x+2/x+1
w dziedzinie wyszło mi xróżne od −1, x=−1 równanie asymptoty pionowej obustronnej, następnie
wyszło mi y=2x−5, które jest równaniem asymptoty ukośnej i y=−5 równanie asymptoty poziomej
policzyłam metodę La'Hospitala asymptotę ukośną czy to są poprawne wyniki?
24 sty 20:13
Jędruś: asymptoty poziomej chyba nie będzie − sprawdź jeszcze raz granice w −∞ i +∞.
Asymptota ukośna wygląda OK. ale nie trzeba uruchamiać aż L'Hospitala... wystarczy z wzorów na
a oraz b ...
24 sty 22:04