indukcja matematyczna
zenek: metodą indukcji matematycznej wykaz, ze dla kazdej liczby naturalnej dodatniej n zachodzi
równość
1+2+22+23+...+2n=2n+1−1
juz od samego początku mi nie wychodzi bo jesli podstawiam pod n=1 to 2=3
a co jest nie prawda czyli lewa strona sie nie rowna z prawa
ale moze jest jakis myczek
24 sty 19:59
PW: Lewą stronę źle interpretujesz − jest równa 3 (taki napis oznacza
− sumuj składniki postaci 2n począwszy od 1=20, a skończywszy na 2n,
czyli ... dwa składniki gdy n=1).
24 sty 20:21
Bizon:
może jak tak zapiszę to łatwiej zobaczysz
2
0+2
1+2
2+2
3+...+2
n=2
n+1−1
zatem:
dla n=1 mamy 2
0+2
1=2
1+1−1
3=3
baw się dalej −
24 sty 20:25
zenek: dzięki
24 sty 20:37